Om KloakLab

KloakLab er BIOFOS’ gratis skoletjeneste til folkeskoler, gymnasier/HF og erhvervsuddannelser

Faglighed og indsigt

KloakLab tilbyder et besøg med fokus på spildevand, miljø og bæredygtig energi. Vi kobler teori og øvelser med den virkelige verden.

I KloakLab kommer eleverne tæt på spildevandets forunderlige verden. Iført gummihandsker, masker og kitler arbejder de aktivt i vores laboratorium med forsøg, der knytter sig til mekanisk, biologisk og kemisk rensning af spildevand. Eleverne fremlægger øvelserne for hinanden, og vi diskuterer, hvilke miljø- og klimaudfordringer vi står overfor. KloakLab har et af Danmarks største renseanlæg lige uden for døren, og i alle forløb kommer vi ud på anlægget og ser (og lugter) renseprocessen i stor skala. Her bliver teori og øvelser koblet til den virkelige verden. I kan få en rundvisning på to af vores renseanlæg, Avedøre og Damhusåen. På renseanlæg Avedøre kan eleverne desuden eksperimenterer i vores laboratorium. Et besøg tager ca. 2 1/2 time og kan gennemføres både om formiddagen og eftermiddagen.

Vi tilbyder målrettet forløb, som kan understøtte fagene Natur/Teknik, Biologi eller Geografi. Et besøg hos os tager eleverne ud af deres vante omgivelser og skaber en anderledes ramme for oplevelse, fordybelse og motivation så eleverne udvikler deres erkendelse og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle.

Et besøg i KloakLab er en oplevelse, der appellerer til både sanserne og forstanden. Besøget er tilrettelagt med vægt på fagligheden og dialog, hvor eleverne deltager aktivt og udfører naturvidenskabelige gruppeøvelser.

Efter et besøg har eleverne viden om:

 • 1

  Lokalområdets forsynings- og afledningssystem

 • 2

  Vandets kredsløb

 • 3

  Stoffer i biologiske kredsløb

 • 4

  Samfundets brug og udledning af stoffer

BIOFOS

BIOFOS er Danmarks største spildevandsselskab. BIOFOS renser spildevandet fra 1,2 millioner indbyggere i hovedstadsområdet på de tre renseanlæg Lynetten, Avedøre og Damhusåen. Ressourcerne i spildevandet udnyttes til klimavenlig energi i form af el, biogas og fjernvarme til forsyningsnettet.

BIOFOS’ besøgstjeneste er et gratis tilbud til alle skoler, gymnasier/HF og erhvervsuddannelser i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Københavns, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommuner.

Læs mere om BIOFOS her